Les Deux Garçons Galerie Wilms

Les Deux Garçons

 

Les Deux Garçons bestaat uit Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966). Beide afgestudeerd  aan de academie voor Beeldende Kunst in Maastricht, plastische vormgeving, waar zij elkaar ontmoetten. Vanaf 2000 werken ze samen onder de naam Les Deux Garçons.

Het werkterrein van Les Deux Garçons is breed. Immer strevend naar perfectie in materiaalkeuze en afwerking, maken ze – heel prominent – sculpturen van taxidermie, maar ook collages, schilderijen, bronzen beelden en assemblage werken.
Het zijn veelal absurdistische, soms ook ontroerende sculpturen met materialen die zij bij de preparateur, of veilingen en antiquairs aantreffen. Het theatrale absoluut niet schuwend, presenteren ze hun herten, lammetjes, zwijntjes en andere dieren vaak als Siamese tweelingen of meerlingen en met attributen als speelgoed pistooltjes, bankbiljetten en parfumflesjes, voor hen symbolen van angst, noodlot en vergankelijkheid.

Humor speelt een belangrijke rol. Niettemin zet het werk van de kunstenaars aan tot nadenken. Voor Les Deux Garçons zelf staat het voor de eerder gemaakte keuzes in het leven, die als bagage moeten worden meegetorst en daarbij soms ook een belemmering voor de toekomst vormen.

Les Deux Garçons maken faam in binnen- en buitenland. Werken van hen werden tentoongesteld op de beroemde designbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan, het Haags Museum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Ludwig Forum Aachen, op de expositie ‘Countour/Continuïteit’ in drie Delftse musea en op de tentoonstelling ‘Bloedmooi’ in het Schielandshuis in Rotterdam. Naast namen als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy.

Het Keramiekmuseum Prinsessenhof in Leeuwarden kocht eveneens werk van Les Deux Garçons aan. Choreografe Naninne Linning liet hen de kostuums en sculpturen ontwerpen voor haar voorstelling ‘Requiem’. Hun werk wordt verzameld door Phillipe Niarchos (de beroemde Niarchos Collections bevat reeds 22 sculpturen van hen). Van december 2012 tot mei 2013 vormden zij het middelpunt van een retrospectief in het stedelijk museum van Zwolle. Vijf werken van Les Deux Garçons maakten begin 2014 deel uit van de expositie ‘Romantische Mode – Mr. Darcy meets Eline Vere’ in het Haags Gemeente museum. Tijdens TEFAF 2016 krijgen zij een overzichtstentoonstelling in het museum aan het Vrijthof in Maastricht.

2016
Museum aan het Vrijthof, Maastricht, Netherlands
“AFFECTIONS”, Galerie Wilms, Venlo, Netherlands

2015
PAN Amsterdam, Gallery Jaski Art, Amsterdam, Netherlands
Tefaf, Vlassak Verhulst Gallery , Maastricht, Netherlands

2013
” Pronken ” Stedelijk Museum, Zwolle, Netherlands
Solo Exhibition at LKFFArt & Sculpture Projects , Brussels, Belgium

2012
“Requiem”, Theatre aan het Vrijthof, Maastricht, Netherlands
“The Making of a Requiem “, Solo Exhibition at Gallery Stevens, Maastricht, Netherlands

2011
Museum Stads Gallery, Stuttgart, Germany
Stedelijk Museum, Schiedam, Netherlands
Stedelijk Museum, Amsterdam, Netherlands
Museum De Stads Gallerij, Heerlen, Netherlands
Museum Schunck, Heerlen, Netherlands
“Contour / Continuïteit” Museum “Het Prinsenhof “, Delft, Netherlands
Museum Ludwig Forum, Aachen ” Grenzen “, Germany
Museum ” De Princessehof ” Leeuwaarden, Netherlands
” Bloed mooi “, Museum Schielandshuis, Netherlands

2001 – 2012
Gallery March, Stuttgart, Germany
Gallery Lutz, Delft, Netherlands
Pecha Kucha, Netherlands
Solo Exhibition at Galerie Lutz, Delft, Netherlands
Solo Exhibition at Gallery Jaski Art, Amsterdam, Netherlands
Solo Exhibition at Gallery Art Kitchen, Amsterdam, Netherlands
Solo Exhibition at Gallery Jakobs, Aachen, Germany
Solo Exhibition at Gallery Leo Castelli, New York [ Pinokkio in the Big Apple ], United States
Solo Exhibition at Gallery Lindenberg, New York / Avivson Parijs, United States

2000 – 2016
Regular presence on art fairs such as Kunst Rai Amsterdam – Art Cologne – Tefaf Maastricht – Art Paris – Art Basel – Art Monaco – Pan Amsterdam – Art Rotterdam…

Date: Title: Media:
28|01|2016

 

Affectie is thema in Venlose Galerie

 

Financieel Dagblad