Bas Meeuws & SOM Tales of Perfume
De tentoonstelling Arcadia transformeert de galerie tot een uitgebalanceerd palet van kleur en geur. Een serie van secuur gecomponeerde bloemstillevens van fotograaf Bas Meeuws vormt samen met geur-installaties van de kunstenaars van SOM Tales of Perfume de basis voor de tentoonstelling. 

Arcadia is een utopisch land vol bloemen, fruit en bossen, helder water, vogelzang en een eeuwige zomer. Al in de klassieke oudheid maakten deze elementen deel uit van een ideaal-landschap dat er ooit geweest zou zijn in een verloren Gouden Tijd aan het begin van de geschiedenis van de mensheid.

 

 

 

Bas Meeuws blaast met zijn werk het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven in. Hij componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat ook deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt. Voor Arcadia maakte Meeuws een nieuwe serie, waarbij ieder werk is opgebouwd uit verschillende tinten van dezelfde kleur.

Om de natuur dichter te benaderen en de sfeer van een rariteitenkabinet te verminderen, kiest Meeuws zijn bloemen op een andere manier dan de zeventiende-eeuwse meesters. ‘Natuurlijk gebruik ik de bloemen die zij gebruikten, want ze zijn prachtig. Maar ik toon ook graag margrietjes en korenbloemen en ik gebruik bleekselderij als groen. In mijn werken zie je hoe mooi inheemse, kleine planten zijn, terwijl die voor de ideale, exotische boeketten van de Gouden Eeuw vaak te gewoon waren.’

 

De vier kunstenaars van SOM Tales of Perfume maken gebruik van de rijkdom van de natuur om unieke objecten te creëren, waarbij geur een hoofdrol speelt. Geurkunst, ook wel ‘olfactory art’, werd in 1938 door Marcel Duchamp op de kaart gezet, toen hij de geur van geroosterde koffie onderdeel van zijn tentoonstelling maakte.

De geur-installaties van SOM Tales of Perfume werken op een dieper niveau op je in en laten je zowel je innerlijk als de ruimte om je heen op een andere manier ervaren. Kenmerkend is dat ze de geuren verspreiden door middel van prachtige edelstenen.

Er zijn veel parallellen te vinden tussen de werkwijze van Bas Meeuws en die van SOM Tales of Perfume. Zo bestaat de basis van het werk van Bas Meeuws uit foto’s van individuele bloemen, die allemaal met hetzelfde licht zijn gefotografeerd. Meeuws fotografeert iedere afzonderlijke bloem verschillende malen, in wisselende posities en met variërende intensiteit van belichting. Zo stelt hij een uitgebreide digitale bloemenbibliotheek samen, vergelijkbaar met de tulpenboeken die 17e-eeuwse schilders als naslagwerk gebruikten voor hun bloemstillevens.

Ook SOM Tales of Perfume werkt met een bibliotheek van natuurlijke, botanische extracten, ook wel een ‘parfumorgel’ genoemd. Het parfumorgel vormt de basis van waaruit Juliette Wermenbol, de neus van het viertal, de geuren van SOM Tales of Perfume componeert. Extract na extract worden de geuren met zorg, precisie en aandacht op ambachtelijke, traditionele wijze toegevoegd. Zo komt ze uiteindelijk tot tijdloze, gelaagde geuren die ieder een eigen verhaal hebben.

De botanische extracten waar SOM Tales of Perfume mee werkt zijn onder meer bloemen, kruiden, planten, grassen, bomen, wortels, hout en hars. Net als Bas Meeuws werkt SOM Tales of Perfume aldus met een palet dat veel verder reikt dan enkel de ‘ideale’ bloem.

De unieke, fysieke objecten en geurervaringen van SOM Tales of Perfume gaan prachtig samen met de stralende werken van Bas Meeuws. Beiden verweven in hun werk de schoonheid en beleving van de natuur, met ambacht, toewijding en techniek, waardoor de werken heel dichtbij komen en je zintuiglijk raken.