Galerie Wilms Arjan van Arendonk Red greeting detailOpening zondag 11 september 15.00 uur
Inleiding om 16.00 uur door Rick Vercauteren, directeur Museum Van Bommel Van Dam.

De werken van Arjan van Arendonk zijn een ware lust voor het oog en laten zich het beste omschrijven als kleurrijke, florale composities. Een geborduurd ijsvogeltje fladdert rond tussen pasteus geschilderde bloemmotieven. Wie beter kijkt ziet dat van Arendonk voorgedrukte stoffen gebruikt als ondergrond voor zijn schilderijen. Hij transformeert deze tot een kunstwerk en zoekt naar het spanningsveld tussen uniciteit en het massaproduct.

Met verschillende ingrepen tast Van Arendonk de eindeloze repetitie binnen de bedrukte stof aan. Hij dekt delen af, spaart motieven en voegt motieven toe. Delen worden beschilderd, veelal met kleurpigmenten vermengd met siliconen wat een prachtig drie dimensionaal effect geeft. Geborduurde vogels vliegen het schilderij binnen of bloemen worden deels geborduurd, soms met de draden nog onaf zichtbaar. Het repeterende patroon boeit hem, maar juist door zijn persoonlijke verftoets, die nooit exact hetzelfde is, doorbreekt hij de strakke regelmaat. De hand van de schilder blijft bij naderende beschouwing altijd zichtbaar.

Het industriële motief wordt als het ware geïsoleerd en uit zijn context tot kunstwerk verheven. Toch keert Van Arendonk zich niet tegen het industriële karakter van de stof. De motieven hebben voor hem ook iets aantrekkelijks, zijn verwijzen naar weelde, overvloed, sensualiteit. Hij kiest dan ook niet zomaar voor een stof, maar zoekt lang naar mooie, technisch knap uitgevoerde stoffen. Zij zijn immers niet louter de drager van zijn schilderijen maar zijn ook de aanleiding om de stof verder te bewerken, er een extra dimensie aan te geven. Just die rijke wisselwerking tussen kunst en vormgeving maakt het werk van Arjan van Arendonk interessant.

Het werk van Arjan van Arendonk is vertegenwoordigd in o.a. Groninger Museum, Groningen, Museum Bommel van Dam, Venlo, Noord Brabants Museum, ’s Hertogenbosch, Museum SMS, ’s Hertogenbosch, Museum Jan Cunen, Oss, Nederlands Textielmuseum, Tilburg, DELA, Enexis, ABN AMRO, Van Lansschot Bankiers, Delta Lloyd, Gasunie Groningen, Hyatt Regency Düsseldorf en diverse particuliere collecties in binnen- en buitenland.