‘I Know this place’

Opening zondag 8 september om 15.00 uur door Mischa Andriessen, kunstrecensent, schrijver en dichter. Tijdens de opening zal ook het boek ‘I Know this place’ worden gepresenteerd en vindt er een kort interview plaats tussen Kees Verbeek en Gies Backes.

Gies Backes (1977, Venlo) werkt sinds zijn academieperiode aan een thematisch oeuvre dat hem twee keer een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst opleverde. Hij had diverse solotentoonstellingen – waaronder bij Odapark – en zijn werk werd onder meer aangekocht door Museum Van Bommel van Dam. Op 8 september presenteren we de lijvige publicatie met de belangrijkste werken uit zijn carrière. Naast zijn werk bevat het boek een essay van kunstrecensent Mischa Andriessen en een interview door Kees Verbeek. Bij de publicatie zit tevens een cd met een nummer van singer-songwriter Peter Beeker. Dit nummer zal Peter spelen tijdens de presentatie.

 

“Er gebeurt niets en toch is er van alles aan de hand.” 

Gies Backes haalt de inspiratie voor zijn schilderijen uit zijn directe omgeving. Daarbij wordt hij niet aangetrokken door bijzondere of afwijkende objecten of situaties, integendeel, hij heeft meer oog voor het gewone, het banale. Althans, zo lijkt het. Een plastic tuinstoel, een oude kroonluchter, enkele plastic afvalcontainers, een verlaten caravan, een blik door het raam van een Chinees restaurant. Dit klinkt wellicht saai, maar Backes streeft er juist naar om dat ogenschijnlijk saaie fascinerend te maken. 


“Er is een diep verlangen om de tijd stil te zetten, maar o wee als hij werkelijk stilstaat en men niet meer ontkomt aan dat ene ogenblik…” 

Uit het essay van Mischa Andriessen:

“Iedere schilder zet de tijd stil. Ook in het werk van schilder Gies Backes is het leven in beeld tot stilstand gebracht. Backes toont een moment, één moment, waarin een personage veelal niet meer doet dan staan en wat voor zich uit staren. Het enige wat ze doen, is ergens zijn. Anders dan bij een schilder als Edward Hopper aan wiens werk dat van Backes soms in de verte herinnert, is meestentijds niet evident wat deze personages nu denken of voelen. (…)
 Toch zal menig kijker op het werk net zo reageren als op een ongemakkelijke stilte: hij begint zelf te praten, het beeld in te vullen en zelf het verhaal te maken. Het mag een diep verlangen zijn de tijd stil te zetten, maar o wee als hij werkelijk stilstaat, als de wijzers vastlopen en er geen ontkomen meer is aan dat ene ogenblik.” 

“In de lege waslijn kan de kijker zien wat hij wil, van een ongelukkige relatie tot een milieuramp.”
            Backes”Backes’ kleurkeuze en het type penseelstreek dat hij voert, zijn verwant aan die van onder meer Gerhardt Richter en Luc Tuymans. Toch zijn er wezenlijke verschillen. (…) Schildert Tuymans een lege ruimte, dan kan de kijker er donder op zeggen dat daarin iets afschuwelijks heeft plaatsgevonden. (…) Backes’ stacaravan daarentegen blijft een stacaravan. In de lege waslijn kan de kijker zien wat hij wil, van een ongelukkige relatie tot een milieuramp. In wezen is zijn werk vooral een stilte die een weerwoord oproept.”        

 

Het boek wordt uitgegeven door Van Spijk uitgevers i.s.m. Galerie Wilms en is vormgegeven door Studio Denk. Het boek is voor € 19,50 te koop, zie webshop.
formaat: 24 x 28 cm – hardcover, 96 pagina’s – ca. 60 afbeeldingen in kleur. ISBN 9789062169665