Atelier Les Deux Garçons opent op vrijdag 14 oktober een nieuwe solotentoonstelling getiteld L’infini Mystique, dat zich in het Nederlands vertaalt als ‘De mystieke oneindigheid’. De tentoonstelling opent tegelijkertijd met en sluit naadloos aan bij de groepstentoonstelling Mystiek – Rituelen.Verstilling. Extase. in het Limburgs Museum in Venlo, waar naast werk van Les Deux Garçons ook beelden van Koen Vanmechelen, Wim Delvoye en Hans Op de Beeck te zien zullen zijn.

L’infini Mystique toont beelden die allemaal een link hebben met het mystieke. Thema’s als devotie, vergiffenis en geloof komen terug, maar ook de drang naar aanrakingen, een gevoel dat we sinds corona allemaal kennen. De beelden die te zien zijn tijdens L’infini Mystique zijn vaak rond, als een stevige omhelzing in al haar kwetsbaarheid. Soms zijn het bijna onmogelijke houdingen, zoals ook de pandemie ons deed aannemen.

Het coronatijdperk vergrootte de drang om te reizen, nieuwe herinneringen te maken en souvenirs mee naar huis te nemen. De antieke marmeren sokkels onder de beelden van kunstenaarsduo Les Deux Garçons zijn een verwijzing hiernaar. Ruim 200 jaar geleden maakten jonge edellieden na hun studie vaak een grand tour langs de belangrijke steden van Europa, zoals Parijs, Florence, Rome en Napels. Ze namen souvenirs mee van deze reizen, zoals een bronzen kopie van de David van Michelangelo. Les Deux Garçons zocht in coronatijd naar dit soort luxe souvenirs en het duo maakte als het ware een eigen grand tour langs bekende antiquairs en veilinghuizen. Ze gebruikten enkel de sokkels ervan om te verwijzen naar deze honger om te reizen.

De beelden in L’infini Mystique zijn doordrenkt van emoties; van de behoefte aan een omhelzing of knuffel en het verlangen naar reizen tot de angst om de wereld en de hoop een nieuwe, betere toekomst te vinden.

 


Limburgs Museum | Venlo
Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase.

14 | 10 | 2022 – 19 | 03 | 2023


Op dezelfde dag als de opening van L’infini Mystique in Galerie Wilms, opent bij het Limburgs Museum in Venlo van 17.00 tot 20.00 uur de parallelle expositie Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase.

De expositie combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met het werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job, Koen Vanmechelen en Hans Op de Beeck. Allemaal benaderen zij het thema mystiek op hun eigen manier. De ene keer ingetogen, een andere keer uitbundig. Van confronterende installaties die aanzetten tot zelfreflectie tot carnavalsfoto’s en filmbeelden die u laten glimlachen. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Edwin Becker en Laura Adams. 

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling in het Limburgs Museum.