Les Deux Garçons Galerie Wilms

Les Deux Garçons bestaat uit Michel Vanderheijden van  Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966).

Beide afgestudeerd  aan de academie voor Beeldende Kunst in Maastricht, plastische vormgeving, waar zij elkaar
ontmoetten. Vanaf 2000 werken ze samen onder de naam Les Deux Garçons.

Het werkterrein van Les Deux Garçons is breed. Immer strevend naar perfectie in materiaalkeuze en afwerking, maken ze – heel prominent – sculpturen van taxidermie, maar ook collages, schilderijen, bronzen beelden en assemblage werken.

Het zijn veelal absurdistische, soms ook ontroerende sculpturen met materialen die zij bij de preparateur, of veilingen en antiquairs aantreffen. Het theatrale absoluut niet schuwend, presenteren ze hun herten, lammetjes, zwijntjes en andere dieren vaak als Siamese tweelingen of meerlingen en met attributen als speelgoed pistooltjes, bankbiljetten en parfumflesjes, voor hen symbolen van angst, noodlot en vergankelijkheid.

Humor speelt een belangrijke rol. Niettemin zet het werk van de kunstenaars aan tot nadenken. Voor Les Deux Garçons zelf staat het voor de eerder gemaakte keuzes in het leven, die als bagage moeten worden meegetorst en daarbij soms ook een belemmering voor de toekomst vormen.

Les Deux Garçons maken faam in binnen- en buitenland. Werken van hen werden tentoongesteld op de beroemde designbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan, het Haags Museum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Ludwig Forum Aachen, op de expositie ‘Countour/Continuïteit’ in drie Delftse musea en op de tentoonstelling ‘Bloedmooi’ in het Schielandshuis in Rotterdam. Naast namen als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy.

Het Keramiekmuseum Prinsessenhof in Leeuwarden kocht eveneens werk van Les Deux Garçons aan. Choreografe Naninne Linning liet hen de kostuums en sculpturen ontwerpen voor haar voorstelling ‘Requiem’. Hun werk wordt verzameld door Phillipe Niarchos (de beroemde Niarchos Collections bevat reeds 22 sculpturen van hen). In 2013 vormden zij het middelpunt van een retrospectief in het stedelijk museum van Zwolle. Vijf werken van Les Deux Garçons maakten begin 2014 deel uit van de expositie ‘Romantische Mode – Mr. Darcy meets Eline Vere’ in het Haags Gemeente museum. Tijdens TEFAF 2016 kregen ze een overzichtstentoonstelling in het museum aan het Vrijthof in Maastricht.

 

Het afgelopen jaar stonden ze centraal in een documentaire van AVRO’S Kunstuur. Daarnaast is hun werk momenteel te zien in de solotentoonstelling ‘LES DEUX GARÇONS PARCOURS’ in het museum Beelden aan Zee in Den Haag.