Opening zondag 4 maart 15.00 uur door Ger Koopmans, gedeputeerde van provincie Limburg.

Het kunstenaarsduo Les Deux Garçons, Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen, maakt een zeer divers oeuvre dat bestaat uit collages, assemblages, schilderijen en bronzen beelden. Maar het duo richt zich voornamelijk op het onwaarschijnlijke en spannende terrein van taxidermie, waardoor ze tot de moderne animaliers, dierenbeeldhouwers, gerekend worden. De kunstenaars vinden hun materialen bij taxidermisten en uit dierentuinen.

De op het eerste gezicht vrolijk ogende dieren van Les Deux Garçons hebben een serieuze boodschap. Met deze tentoonstelling willen de kunstenaars de aandacht vestigen op het probleem van klimaatverandering en het publiek aansporen tot een groter respect voor de aarde. Hun tentoongestelde werk staat symbool voor de zorgwekkende staat waarin de natuur zich op het ogenblik bevindt. Bedreigde diersoorten als giraffen en tijgers balanceren op de rand van de afgrond, in een haast dromende toestand wachten zij het moment af waarop de aarde haar natuurlijke evenwicht weer zal vinden.  De afgelopen maanden was hun werk te zien in Museum Beelden aan Zee, in deze tentoonstelling “Les parfait imparfaits” tonen we de topstukken uit deze museum presentatie als ook nieuwe werken.

Les Deux Garçons genieten van een steeds grotere naamsbekendheid, zowel in binnen- als buitenland. Zo werd hun werk getoond op kunst- en designbeurzen, waaronder de Tefaf,  Salone del Mobile in Milaan en het Ludwig Forum Aachen, maar ook in musea als het museum Beelden aan Zee, museum het Vrijthof in Maastricht, Haags Gemeente Museum, het Stedelijk Museum Schiedam en het Schielandshuis te Rotterdam. Tijdens de tentoonstelling ‘Bloedmooi’, gehouden op de laatstgenoemde locatie, waren hun stukken met die van beroemdheden als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy te zien. Choreografe Nanine Linning vroeg hen in 2011 om de kostuums en beeldhouwwerken voorhaar gelauwerde show ‘Requiem’ te ontwerpen. Een dik jaar later waren Les Deux Garçons het middelpunt van een retrospectief in het Stedelijk Museum Zwolle en in 2016 kregen ze een overzichtstentoonstelling in het museum aan het Vrijthof in Maastricht. Ook is het oeuvre van Les Deux Garçons te bewonderen in een aantal collecties, waaronder die van museum Beelden aan Zee en in privé verzamelingen zoals die van Safia El Malqui te Monaco en de Niarchos Foundation in St. Moritz.