Stefan à Wengen te zien in Nederland

Stefan a Wengen Galerie WilmsDuits-Zwitserse krijgt solo bij Galerie Wilms
04 | 09 | 2022 – 02 | 10 | 2022

 

In het najaar van 2022 is het monumentale werk van schilder Stefan à Wengen te zien zijn bij Galerie Wilms in Venlo. De tentoonstelling laat zowel recent werk zien als werk uit de afgelopen decennia. De grote schilderijen en houtskooltekeningen laten goed het talent van Stefan à Wengen zien en geven een kijk in zijn indrukwekkende oeuvre.
 
De tentoonstelling opent op 4 september 2022 om 15.00 uur en loopt tot zondag 2 oktober 2022. De toegang is gratis.

De conceptuele beelden van de Duits-Zwitserse schilder Stefan à Wengen komen voort uit zijn fascinatie voor ongrijpbare zaken als de dood, tijd, angst, melancholie, ons bestaan, het griezelige of het kwaad. Hij haalt inspiratie uit de vroege kunstgeschiedenis; iconen uit deze tijd gaan in zijn schilderijen nieuwe verbanden aan met het hedendaagse.

Sinds de jaren negentig werkt À Wengen aan grote series die vragen over culture codes en denkbeelden onderzoeken. À Wengen kan zich soms jarenlang onderdompelen in een bepaalde thematiek, om zich vervolgens in een volgende serie weer op iets geheel nieuws te storten. Zijn veelzijdigheid doet denken aan Albrecht Dürer, die niet toevallig ook de inspiratie vormde voor één van À Wengen’s nieuwe werken: een levensgrote houtskooltekening van een neushoorn.

Het bijzondere aan À Wengen’s werken is dat ze een stevige conceptuele basis hebben, maar ook vanuit esthetisch oogpunt bijzonder rijk zijn. Hierdoor ontstaat een gelaagd beeld dat op meerdere wijzen te duiden valt. Waar de ene toeschouwer zich meteen aangetrokken voelt tot het beeld, zal juist het seriematige of het conceptuele idee van een beeldenreeks de aandacht trekken van een ander. Het is deze unieke dichtheid van esthetiek en concept die de aandachtige kijker veel te bieden heeft.
Hoewel Stefan à Wengen in Nederland nog niet zo bekend is, heeft hij internationaal zijn sporen al ruimschoots verdiend. Zijn werk wordt getoond in tal van exposities en ze zijn te vinden in belangrijke openbare en particuliere collecties in Duitsland, Nederland, Spanje, de VS en Zwitserland, waaronder Museum van Bommel van Dam, het Kunstmuseum Basel en het Kunstmuseum Luzern.