“We zijn allebei niet van het grote, snelle gebaar. Ons werk ontstaat juist heel erg langzaam vanuit concentratie, precisie en intuïtie”

Toen Jongmans twee jaar geleden het werk van Paludanus zag op een beurs, werd ze er meteen door gegrepen. Zo raakten de twee in contact en er volgde een aantal diepe gesprekken. Voor het laatste werk van Jongmans, dat ook te zien zal zijn tijdens deze tentoonstelling, stond Paludanus model. Het leek niet meer dan logisch om deze twee kunstenaars samen te tonen, om deze gevoelde verwantschap ook aan de buitenwereld te laten zien.

“Er was meteen een diepe herkenning toen ik Patricia’s werk voor het eerst zag”, aldus Jongmans. Dat gevoel is geheel wederzijds, beaamt Paludanus: “Wat me in Suzanne’s werk opvalt is de verstilling die het uitademt. Het gevoel dat er iets heel langzaam en met opperste concentratie is uitgekristalliseerd.”

Patricia Paludanus Galerie Wilms

 

Als een ware speleoloog verkent Patricia Paludanus vergeten gangen in haar binnenste, tot ze al zoekend en tastend een verborgen deur ontdekt. De weerslag van die reis vertaalt zich op papier in associatieve landschappen vol suggestieve vormen en zinderende kleuren. Toen ze voor het eerst sinds jaren het kleurpotlood weer oppakte, hervond Paludanus het speelse, intense en magische gevoel waarmee ze als kind de wereld beleefde. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan uit deze innerlijke schatkamer.

Voor Suzanne Jongmans is haar werk een manier van levens beschouwen.  Zowel haar kostuums als haar stillevens gebruikt ze als vehikel om persoonlijke ervaringen te doorgronden en hun universele dimensies te verkennen. Ze neemt bestaande symboliek onder de loep en transformeert deze tot haar eigen(-tijdse) symboliek. Als kunstenaar, fotograaf, coupeur en kostuumontwerper laat ze zich inspireren door oude meesters uit de Renaissance en vroegmoderne tijd. Elk van haar werken laat zich lezen als een zelfportret, maar tegelijkertijd ook als een poging om het eigen perspectief te verruimen. Ze bevraagt en geeft vorm aan existentiële tegenstellingen als binnen- en buitenruimte, leven en dood of verbinding en eenzaamheid. Ze weet onverwachte materialen met liefde, precisie en kundigheid in te zetten en combineert ze met veel verbeeldingskracht tot prachtige kostuums en decors. Haar foto’s ondergaan een lang proces van minutieuze nabewerking, waarbij zich gaandeweg een betoverend beeld ontvouwt dat zowel haarzelf als de toeschouwer een zeldzame blik naar binnen verschaft.

 

Suzanne Jongmans Galerie Wilms