28 september 2019 t/m 12 januari 2020:

LET’S DANCE!
DANSMODE: VAN TUTU TOT PATTA

Let’s Dance, put on your red shoes and dance the blues: het Kunstmuseum Den Haag zet dansmode in de spotlights. Van subculturen als hiphop tot klassiek ballet. Van invloedrijke kostuums uit dansfilms tot kleding om in te dansen. En van professionele kostuums – al dan niet ontworpen door bekende couturiers zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau – tot kleding van grote namen uit de modewereld die zich hebben laten inspireren door die betoverende danswereld.

Veel modeontwerpers zien de danswereld als grote inspiratiebron. Maria Grazia Chiuri van Dior bijvoorbeeld. En ook ontwerpers als Giambattista Valli en Tomo Koizumi gebruiken momenteel grote wolken tule in hun ontwerpen. Bovendien worden steeds vaker dansers als model gekozen. Niet zo gek, want dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid. Ook buiten de catwalk zie je regelmatig de invloed van dans. De charleston, de jive, discomuziek of house maken niet alleen dancing queens van ons, maar beïnvloeden ook wat we dragen. En subculturen zoals hiphop en muziekstijlen als disco of gabber hebben direct invloed (gehad) op het modebeeld. Let’s Dance! brengt de bijzondere relatie tussen mode en dans over en weer uitgebreid in beeld.

FILMS EN VIDEOCLIPS

Madonna in haar stoere dansclips, John Travolta in zijn witte discopak, rode schoentjes uit The Wizard of Oz, beenwarmers à la Flashdance, het leren jack van Michael Jackson uit Thriller of de styling van Beyoncé: dansmode spreekt tot de verbeelding en dat zie je terug op straat. Ook populaire dansen en muziekstijlen zijn vaak bepalend voor de kledingkeuze. Denk maar eens aan charlestonjurken in de jaren 20, de wijde rock-‘n-rollrokken in de fifties en de kleurrijke disco-outfits in de seventies. Meer recent zie je dat hiphop vraagt om kleding waarin je je goed kunt bewegen én waarmee je je kunt onderscheiden, en ook bij een muziekstijl als gabber en een dansstijl als vogue horen uitgesproken kledingstijlen.